donderdag, augustus 24, 2006

Café Maredsous

De café 206-blog redactie deed afgelopen week een schokkende ontdekking.
De redactie had zich voorgenomen om een artikel te wijden aan de ontstaansgeschiedenis van Café 206. Wij dus naar de gemeentelijke archieven om ons te verdiepen in de annalen van de Stationsstraat 206. Boerenhandel, radio Carina, Café “De Watertoren”, leegstand en dan…grote verontwaardiging…
We stootten namelijk op onomstotelijk administratief bewijs dat ons geliefde Café 206 niets meer blijkt te zijn dan een ordinair Café Maredsous.

Iedereen weet dat “206” zowat het meest begeerlijke getal is die er bestaat. Alleen “69” overtreft het nog. Ok, er is ook nog “69,69” en zo, maar we gaan hier nu niet kommaneuken. Het getal 206 staat voor hip en trendy, heeft een cultstatus, dwingt respect af en noem maar op.
Cafébaas Daniël heeft op een achterbakse manier gebruik gemaakt van het toeval dat zijn Café Maredsous gehuisvest is in een pand dat toevallig -en uiteraard met veel trots- het huisnummer 206 draagt. Hij liet de gevel van het café namelijk sieren met het huisnummer in een nog groter lettertype dan de cafénaam. Vele, zoniet al zijn stamgasten waren dan ook in de waan dat ze steevast het Café 206 betraden.

Een vaste stamgast getuigt anoniem: “Wij zijn gedegouteerd over de manier waarop cafébaas Daniël ons al die jaren heeft bedrogen. Hij liet uitschijnen dat zijn café hip en trendy is en dat het over een cultstatus beschikt. Nu blijkt dat zijn café niet meer is dan een banaal, oubollig en marginaal etablissement. Wat moet er nu gebeuren met mijn reputatie? Heel de buurt associeert mij met dat café. Hoe kan ik hier nu nog enig respect afdwingen?”

Onthutst namen wij contact op met P.Bernard Lorent, abt van de abdij van Maredsous. Hij is formeel en ontkent alle persoonlijke betrokkenheid en die van zijn abdij.
In een door de abdij van Maredsous verspreid perscommuniqué staat verder nog het volgende te lezen: “Wij keuren de handelspraktijken van die cafébaas zeker niet goed, maar we kunnen hem wel enigszins begrijpen. Ook wij hadden liever anders geheten dan Maredsous, een naam die nogal banaal, oubollig en marginaal aandoet. Zelf zou ik zijn gegaan voor Abdij 69, verwijzend naar het huisnummer van de abdij, maar de orde der Benedictijnen heeft dit voorstel afgewezen wegens te ‘schunnig’. Ik heb het dan nog even geprobeerd met “666”, maar ook dit werd geweigerd, dit maal wegens te mefistofelisch, wat dat ook moge betekenen. Zeker iets met schoenen of zo?”

Dit moet het grootste caféschandaal van Sint-Katelijne-Waver zijn sinds men ontdekte dat café “onder den toren” helemaal niet onder den toren staat.

De Café…euh…Maredsous-blog redactie