maandag, september 18, 2006

Laatste Oekraïense witte tijgers zijn terecht

De Belgische douane deed eerder deze week tijdens een routineuze dieselcontrole een opmerkelijke vangst.
Woordvoerder Douane Lieven Muylaert: “Enkele van onze ambtenaren van de Federale Overheid Financiën, Afdeling Belasting en Invordering, Dienst Douane en Accijnzen stelden inderdaad een overtreding inzake CITES (nvdr. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) vast.
Tijdens dieselcontroles gaan onze beambten op zoek naar dieselwagens die rijden op ‘rode mazout’. Daarbij worden Citroën C15’s nooit over het hoofd gezien. Personen die rijden met de goedkoopste auto die op de markt te krijgen is zijn namelijk ook vaak geneigd om met de goedkoopst verkrijgbare brandstof te rijden. Doordat de bestuurder van het voertuig zich nogal verdacht gedroeg hebben onze alerte douanebeambten behalve de inhoud van de brandstoftank ook de inhoud van het voertuig aan een inspectie onderworpen. In het voertuig werden de laatste twee Oekraïense witte tijgers [Panthera tigris albus Ucraina] aangetroffen. De dieren waren reeds een jaar niet meer gespot en gevreesd werd dat deze door stropers werden gedood of door dierensmokkelaars waren gevangengenomen.”
De Oekraïense president Viktor Andrijovytsj Joesjtsjenko noemde het verdwijnen van de laatste twee Oekraïense witte tijgers vorig jaar nog een groot verlies voor de biodiversiteit van het land, de minister van Milieuzaken Dzharty Vasyl Heorhiyovych sprak toen van een ecologische ramp voor Oekraïne.
Na de vondst werd de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Afdeling Dier, Plant en Voeding, Dienst Dierenwelzijn en CITES onmiddellijk ingelicht. Die hebben op hun beurt de Oekraïense autoriteiten van de vondst op de hoogte bracht.
Hoe de dieren precies in handen van verdachte D. V. terecht zijn gekomen is nog onduidelijk. Speurders zijn nu aan het onderzoeken of er ergens een connectie tussen de aangehouden bestuurder en de Oekraïense maffia bestaat.
De Belgische en Oekraïense overheid zijn nu aan het onderhandelen over een teruggave van de in beslag genomen dieren.
VRT-specialist voor Oost-Europa Stefan Blommaert: “Politieke waarnemers zijn het er vrijwel allemaal over eens dat eenmaal uitgeleverd aan Oekraïne er twee jaar na de oranjerevolutie een nieuwe dit maal wit-zwart revolutie tussen President Joesjtsjenko en Premier Janoekovytsj zal uitbreken.”
Dit maal is de inzet echter niet het presidentschap, maar wie van de twee voortaan zijn Lada knus zal mogen aankleden.
De laatst overgebleven Oekraïense witte tijgers , vorig jaar.

De laatst overgebleven Oekraïense witte tijgers , dit jaar.



1 Comments:

Blogger Ben said...

Shit, en ik die dacht dat deze laatste tijgers zeker gedood werden om er een string van te maken... Gelukkig werd de redactie weer getipt uit het milieu!!

woensdag, september 20, 2006 12:29:00 a.m.  

Een reactie posten

<< Home