zondag, oktober 22, 2006

7+1

Iedere bierkenner kan ze moeiteloos opsommen: Alle officiële trappistenbieren.
Westmalle, Westvleteren, Orval, Rochefort, La Trappe…euh…Chimay en, euh… Tongerlo en Achel.

De alerte lezer zal hierbij ongetwijfeld hebben opgemerkt dat er geen zeven maar acht bieren werden opgesomd. En wetende dat de café206 blog-redactie geen fouten maakt…moet het hier dus gaan over een heuse wereldprimeur.

De voorgeschiedenis

De monniken van Tongerlo brouwden vermoedelijk al trappist sinds hun ontstaan in 1133. Daar kwam echter abrupt een einde aan toen Den Duits tijdens de Eerste Wereldoorlog de kostbare koperen brouwketels in beslag nam met het oog op het gebruik ervan in de oorlog.
We moesten eens weten hoeveel Hasseröder, Warsteiner of Bitburger er in de oorlogsjaren nog in die ketels is gebrouwen!
Vanaf 1989 werd opnieuw Tongerlo gebrouwen, maar daar dit niet meer door monnikken gebeurde maar door Brouwerij Haacht, degradeerde het bier van Trappist naar Abdijbier.

De bron

Van brouwerij Haacht is bitterweinig geweten. Dit komt vooral omdat de 74 jarige patriarch én woordvoorder van de familiebrouwerij Haacht, Frédéric van der Kelen heel mediaschuw is. Slecht met enkele buitenstaanders heeft hij sporadisch contact. Een van die buitenstaanders is zijn jeugdvriend en Café 206-hanger Louis.
Deze heeft zijn (weliswaar dubbele) tong voorbijgepraat en heeft het nieuws nu reeds wereldkundig gemaakt aan de toog van Café 206.

Het verhaal

Er zijn slechts 2 manieren om van een abdijbier een trappist te maken. De monnik wordt brouwer…of de brouwer wordt monnik.

Dat laatste is onlangs gebeurt met de net achttien jaar geworden kleinzoon van Frédéric.
Van jongsafaan was die zijn favoriete fictieve figuur Jezus Christus, en deze fascinatie en bewondering is er alleen maar groter op geworden. Enkele jaren geleden heeft hij de beslissing genomen, dat zodra hij 18 was ( hij wilde niet dat religieuzen door zijn toedoen zouden beschuldigd kunnen worden van pedofilie, men moet de kat nu ook weer niet bij de melk gaan zetten hé) zou toetreden tot een kloosterorde. En nu is het dus zo ver. Zijn voorkeur ging uit naar een Benidictijnerorde, maar daar heeft vader Boudewijn een stokje voor gestoken. Hij wou namelijk niet dat zijn concurrenten Moortgat en Heineken, met respectievelijk Maredsous en Affligem plots een Trappist in hun gamma hadden. Dat verkoopsargument wou hij liever voor zichzelf houden.
En zo geschiedde dat zoonlief is ingetreden bij de Norbertijnen van Tongerlo en dat de wereld weer een Trappist rijker is.

De reactie

Het enige wat Grand Jean nog kon uitbrengen na het horen van dit nieuws was “Waarom?” (Pourquoi in het Frans)

Het huidige gamma authentieke Trappisten

3 Comments:

Blogger KR=10 said...

En hoe geraak je bij de Norbertijnen van Tongerlo...?

Euh, was dat nu via de N15 of de N51?

zondag, oktober 22, 2006 12:44:00 p.m.  
Blogger Ben said...

Pater Franciscus doet hier even de kap van zijn monnikspij voor af en zal er alles aan trachten te doen om van Pax Opitter officiëel de negende trappist te maken. De bouwaanvraag voor het klooster rolt hier reeds uit de plotter. Rest er enkel nog het probleem van het celibaat...

zondag, oktober 22, 2006 7:35:00 p.m.  
Blogger Unknown said...

Sorry, maar het bier van Tongerlo is geen trappist!

donderdag, augustus 09, 2007 11:23:00 p.m.  

Een reactie posten

<< Home